Након сајма књига

У периоду од 15. до 19. маја одржан је Сајам књига у Крагујевцу на тргу Радомира Путника. Установа културе „Кораци“ је имала свој штанд, више него посећен, уз рекордну продају наших издања. Пратећи програм Сајма, у организацији УК „Кораци“ и Народне библотеке „Вук Караџић“, је донео мноштво лепих књижевних промоција и трибина, на задовољство суграђана, књижевне заједнице, и наше установе. Поред локалних писаца, гости су нам били и из Београда и Новог Сада, на чему смо им веома захвални. Радује знантно присуство младих, што овој манифестацији даје превасходни смисао, а нама стимуланс за следећа прегнућа. Захваљујемо се уреднику „Корака“ проф др Владимиру Перићу на врсном вођењу разговора с писцима, као и Граду Крагујевцу на подршци. Свим ауторима дугујемо велико хвала за труд. Не можемо а да не истакнемо наше драге госте, Мирослава Алексића из Матице српске из Новог Сада, боема префињеног ткива и племените речи, и Милоша Мељанца, чији трагалачки пут и дело есенцијалне вредности завређују најдубље дивљење научне и шире јавности. Цео овај књижевни пејзаж не би био овакав без личног печата наше директорке Мирјане Миленковић.

Случај је хтео да баш у току Сајма је добила нову улогу у јавном животу, због чега је напустила „Кораке“. За само 16 месеци је учинила да ова установа културе надрасте себе, и од скромне уметничке тачке града се преобрази у нешто вредно препознавања и лепих коментара грађана. Жао нам је што природа овог текста не омогућује опширност ни финије изразе поштовања. Све што је урадила у „Корацима“ остаће заувек део њене личне и професионалне легитимације. Желимо јој да у новим улогама њена преданост, добродушност и инспирација наставе да надахњују њене сараднике.

Постоје особе које, кад оду, учине онима што остају свој лик извором и радости и туге. Хвала ти Миро за све што осећамо према теби. ( твоји Кораци )