Издаваштво

 

Бдење пингвина

Аутор: Мирослав Алексић

Едиција: Посебна издања; обим 67 стр, формат 20×14, писмо ћирилица у меком издању, цена 300рсд

Аутор је песнички стваралац посебне врсте. Песме су му превођене на више језика, објављиване у Русији, Румунији, Словачкој,… Заступљен у око 30 антологија код нас и у свету. Значајан друштвени делатник; оснивач издавачке куће, часописа за књижевност, уметност и културу, у управи је Матице српске. Добитник награде „Ленкин прстен“, Вишњићеве награде“, „Змајеве награде Матице српске“, итд.

Крагујевац на фотографијама 1860-1945

Аутор: Предраг Михајловић Циле

Едиција: Монографије; обим 216, формат 29 cm, ћирилично издање у трвдом повезу; цена: 4000 дин.

Ова фотомонографија представља одличан приказ стваралаштва фотографа и фотографских атељеа кроз чије деловање је представљен Крагујевац различитих епоха у културном, привредном и друштвеном смислу. Слике нашег града од 1860. год просто очаравају, водећи нам машту кроз времеплов, за шта дубоко захваљујемо нашем аутору!

 

 

 

 

Једно комично вече са лавом

Аутор: Марко Филиповић

Едиција: Вилин коњиц; обим 60, формат 20*20, ћирилично издање у меком повезу; цена: 600 дин.

Кратке приче одишу метафорама које алудирају на актуелне друштвене појаве, а кроз једноставну карактеризацију ликова даје нам разлог за сатирични осмех али и за дубља промишљања... Прикладним стилом писац шаље деци лепу васпитну поруку, попут доброг родитеља, о вечним темама живота, о доброти и солидарности, о правди и мудрости, али и о потреби да се храбро боримо за та начела.

 

 

 

 

Крагујевац, отворени град који се воли

Аутор: Миодраг Стојиловић

Едиција: Град и траг; обим 122, формат 14*20, ћирилично писмо у меком повезу; цена: 600 дин.

Аутор је био новинар Политике, Вечерњих новости, Борбе; публициста, уредник, писац. Дирљиво је његово вишедеценијско прегалаштво да Крагујевцу сачува виши смисао и реинкарнира му давну улогу коју је изгубио.  Књига је идејни наставак ауторове упечатљиве ТВ емисије од пре четврт века „Крагујевац, што негда беше“. Као да нас позива на својеврсну епитимију... Све је у људима.

 

 

 

 

 

 

 

Дим из луле

Аутор: Слободан Лазаревић

Едиција: Златни даси; обим 119, формат 14*20, ћирилично писмо у меком повезу; цена: 1500 дин.

Проф др Слободан Лазаревић, био је изузетан академски грађанин, на понос Крагујевца, и било би потребно много простора да се дочара његово животно дело. Ово је монографија о стваралаштву теоретичара уметности и сликара Александра Ђурића, у којем се кроз тај облик креације трага за унутрашњим језгром постојања у вечној жељи човековој да се пронађе искристалисана тачка ослонца Живота.

 

 

 

 

 

 

 

Пинокио оперише нос

Аутор: Никола Теофиловић

Едиција: Калем, збирка прича; обим  159, формат 20*16, ћирилично писмо у меком издању; цена: 600 дин.

Есејиста, прозаиста, песник, добитник неколико књижевних награда у Србији и Републици Српској. Члан је Удружења драмских писаца Србије и Српског књижевног клуба. Стваралачка водиља му је борба против дигитализације душе, против вируса западњачко-глобалистичке антихуманости који, у разним видовима, брише есенцијалне идентитетске темеље људи уопште. Уједно упире прстом у наше следбенике тога, у Јуде среброљупце...  Зов савести и родољубља.

 

 

 

 

 

 

In continuum

Аутор: Зоран Игњатовић

Едиција: Монографије; обим 295, формат 31*23 cm, ћирилично издање у тврдом повезу; цена: 4000 дин.

Ликовни уметник чији целоживотни опус заслужује велику пажњу јавности. Члан је УЛУС од 1992. Магијом четкице синтетише две дубине истог извора: сликарство и филозофију. Мултидисциплинаран сликар ретког кова који метафизички дочарава видљиву стварност и невидљиву компоненту свега. Храбар у изражају, у одабиру тема, у тумачењу суштине. Очарава мистиком, не толерише периферију ума. Сјајно.

 

 

 

 

 

 

Оживљавање диносауруса

Аутор: Мирко Демић

Едиција: Дух речи; обим 159, формат 14*20, ћирилично писмо у меком издању; цена: 600 дин.

Врстан писац романа, есејиста, приповедач, драмски писац. Добитник Андрићеве награде, награде „Дејан Медаковић“, „Меша Селимовић“, „Бранислав Нушић“, „Ђура Даничић“, итд. Члан је Српског књижевног друштва. Овога пута нам доноси есеје, тезе и антитезе, текстове за књишке сладокусце. Вредна сваке похвале је његова свестрана експертиза друштвених појава у различитим епохама и поднебљима.

 

 

 

 

 

 

Пева >>Kућа поред пута<<

Аутор: Александар Б. Лаковић

Едиција: Дух речи; обим 330 стр, формат 20*16, писмо ћирилица у меком издању; цена: 1500 дин.

Богато ауторово стваралаштво обухвата бројне књиге песама, роман, путопис, есеје, монографије, зборнике, антологије, фељтоне, књижевне критике, итд. Превођен на неколико језика. Добитник  више награда, нпр „Јован Скерлић“, „Љубомир П. Ненадовић“ за дело о Хиландару и Светој Гори, итд. Његово књижевно ходочашће је одраз личности одраслој на оданој љубави према свом народу. Он воли цело Српство, а овом делу Крагујевац...

 

 

 

 

 

Магичне звезде

Аутор: Мила М. Радовановић

Едиција: Дечје искре; обим 91 стр, формат 20*20, писмо ћирилица у меком издању; цена: 600 дин.

Најмлађа ауторка нашег издавачког сазвежђа ! Рођена 2014. Већ с пет година пише кратке приче, а са седам година објављује своју прву књигу „Бродске авантуре“ ! Подједнако се лепо сналази како у прози тако и у поезији. Дело превазилази очекивања. Фасцинира доза зрелости у стилу писања, тешко је отети се осећању дивљења за девојчицу која је одважно и скромно закорачила у свет у коме се све мање трага за звездама.

 

 

 

Наличје двојника

Аутор: Весна В. Максимовић

Едиција: Златни даси; обим 58 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању; цена: 300 дин.

Ауторка је објавила пет збирки песама, које су превођене на кинески, шпански, корејски, италијански и енглески. Члан је Удружења ликовних уметника Крагујевца. Наиме, бави се и сликарством, и то на веома необичан начин сликањем на свили, поводом чега је била учесник многих уметничких колонија и изложби слика. Још је необичније то што осликава свилене ешарпе, тунике, абажуре... Уметнички сензибилитет вредан пажње.

 

 

 

 

 

 Певачко друштво >>Шумадија<<

Аутор: Невена Видосављевић

Едиција: Град и траг; обим 105 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању; цена: 600 дин.

Ауторка је дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду. Ова млада уметница је од 2016. до 2021. године проучавала музичку историју Крагујевца, одбранивши мастер рад на исту тему. Давне 1881. год основана је Крагујевачка Раденичка Певачка Дружина „Шумадија“, и успешно ће радити до Другог светског рата. Иначе, прво певачко друштво у Крагујевцу датира из чак 1833. год ! Дело даје ширу слику наше прошлости ...

 

 

 

 

 

Белези и ожиљци

Аутор: Нада Петровић

Едиција: Тестамент; обим 58 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Ауторка је објавила пет збирки песама, које су превођене на кинески, шпански, корејски, италијански и енглески. Члан је Удружења ликовних уметника Крагујевца. Наиме, бави се и сликарством, и то на веома необичан начин сликањем на свили, поводом чега је била учесник многих уметничких колонија и изложби слика. Још је необичније то што осликава свилене ешарпе, тунике, абажуре... Уметнички сензибилитет вредан пажње.

 

 

 

 

 

Уши о клин

Аутор: Жељко Желе Јовановић

Едиција: Туп-туп; обим 91 стр, формат 16 x 12, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Аутор је члан Београдског афористичарског круга, и Књижевне радионице СКЦ. Одличан афористичар, сатиричар младе генерације, писац кратких прича, дечији писац. Добитник престижне ВИБ-ове награде 2020. год. „Министар је отишао на још један службени пут авионом. Погрешно је разумео нашу поруку да треба да лети.“ „Као деца смо гутали своје жваке. Сада гутамо њихове.“ Трезвеноумљем и ведрим духом језгровито интерпретира данашњицу...

 

 

 

 

 

Српска контроверзија

Аутор: Владимир М. Ристић

Едиција: Тестамент; обим 224, формат 14 20 cm, ћирилично писмо у меком повезу, цена: 600 дин.

Проф др Владимир Ристић, бивши професор физике на ПМФ-у, романописац, приповедач, у овој књизи настоји да скалпелом етичке оштрице сецира српски социјални миље, те да кроз приче које плету фину духовну нит пробуди у нама аналитички ген у циљу друштвене а можда и личне самоспознаје, без императивне жеље за вредносним судовима. Складан наративни стил даје читању пријатну ноту.

 

 

 

 

 

 

Деца су благо

Аутор: Александар Јањушевић

Едиција: Вилин коњиц; обим 63 стр, формат 20 x 20, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Аутор је до сада издао осам књига за децу, и све су их илустровала деца ! Добитник више награда у земљи и иностранству. Члан је Удружења драмских писаца Србије. Организатор бројних емисија, пројеката; оснивач удружења „Где су књиге нема бриге“, био је уредник и водитељ радио емисије „Велики одмор“, обилази школе по Србији дружећи се са децом. Све његове књиге су, у сарадњи са Савезом слепих и слабовидих особа, добиле звучне формате.

 

 

Хаљина од ветра

Аутор: Ивана Ретас

Едиција: Златни даси; обим 91 стр. Формат 20*16. Ћирилично писмо у меком издању, цена: 600 дин.

Лепа збирка песама. У досадашњим издањима своје поезије, као и у вишедеценијском искуству уредника и новинара, публицисте и уметника, ауторка је, упорношћу за поштовање, одразила свој животни мото оличен у одважном ставу. Њена лична хаљина од ветра вијори се одлучношћу Орлеанке. Њени погледи су њени. „Идем главом кроз зид, да уштедим време“-каже Ивана ! Храброст је најлепша кад инспирацију рађа.

 

 

 

 

 

 

Губљења

Аутор: Марко Глишић

Едиција: Калем; обим 80, формат 14*20, ћирилично писмо у меком повезу, цена: 600 дин.

Аутор је рођен у Крагујевцу 1983. године. Дипломирао је на Катедри за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Крагујевцу.  Ова збирка кратких занимљивих прича даје читаоцима разнолики материјал за поподневно уживање, али не мање и за лахорасто размишљање о скривеним порукама његових малих протагониста живота...

 

 

 

 

 

 

Три драме

Аутор: Владимир Ђорђевић

Едиција: Јоаким; обим  196 стр, формат 20*16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је објавио бројне драме, затим песме, романе, приче, есеје, чланке. Позоришни и телевизијски глумац, писац сценарија, режисер, водитељ. Добитник бројних признања. Каријера вредна поштовања, баш као и књига коју нам је даривао. Фином дијагностичком апаратуром описује феноменологију страдања модерног друштва. Доводећи деспота Стефана у своју драму даје нам архетипски разлог да се вратимо праискону наше српске и људске суштине. Сјајно дело.

 

Сергеј Параџанов, три сценарија

Аутор: Ана Јаковљевић Радуновић

Едиција: Дух речи; обим 400 стр, формат 20*16, писмо ћирилица у меком издању

Ауторка је доцент на катедри за славистику Филолошког факултета у Београд, где предаје руску књижевност. Као бриљантан познавалац историје руске    културе доноси нам ово изузетно дело, у којем нам је оцртала вишеслојно уметничко ремек-дело великог режисера, сценаристе, ликовног уметника, и  уопште мислиоца. У филмографију је унео новине које су га прославиле широм  света. Ова монографија је истински драгуљ.

 

 

 

 

 

Ненаручене приче, II део

Аутор: Мића Милорадовић

Едиција: Калем; обим 431 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању; цена: 600 дин.

Врстан карикатуриста, излагао на светским изложбама у Москви, Сиднеју, Атини, Токију, Сеулу... Добитник многобројних награда, наших и иностраних. Овом збирком анегдота је једну озбиљну историјску епоху Србије дочарао кроз духовиту страну. Упечатљивост код читалаца рађа симпатије, а без намере да врши реинтерпретацију историје, већ да ослика једно доба кроз призму људи који су, свако на свој начин, оставили печат у нашем архетипу.

 

 

 

  

 

 

 

Увек, никад, заувек

Аутор: Мила Лазаревић

Едиција: Остале књиге; обим 220 стр, формат 24*16, писмо ћирилица у меком издању; цена: 600 дин.

Ово је младој ауторки први роман. Тема... Љубав ! Вечита потрага за    унутрашњим језгром ! Као да је, на неки свој драг начин, одала омаж Павловој  посланици Коринћанима, тој непревазиђеној химни племенитости срца.  Пријатним стилом њене речи лахорасто делују на читаоце, будећи  сентименталну жељу за пролећем нових снова...

„Када сте дубоко вољени, то вам даје снагу, када дубоко волите, то вам даје  храброст.“ ( Лао Це )

 

 

 

 

 

 

3D карикатура, Мала људска комедија

Аутор: Миливоје Лија Обреновић

Едиција: монографије; обим 431 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 4000 дин.

Врстан карикатуриста, излагао на светским изложбама у Москви, Сиднеју, Атини, Токију, Сеулу... Добитник многобројних награда, наших и иностраних. Овом збирком анегдота је једну озбиљну историјску епоху Србије дочарао кроз духовиту страну. Упечатљивост код читалаца рађа симпатије, а без намере да врши реинтерпретацију историје, већ да ослика једно доба кроз призму људи који су, свако на свој начин, оставили печат у нашем архетипу.

 

 

 

Aпотеоза анархије 

Аутор: Видан Папић

Едиција: монографије; обим 888 стр, формат 16*16, писмо ћирилица и латиница у тврдом издању, цена: 4000 дин.

Аутор је дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду. Универзитетски професор, графички дизајнер, сликар. Један од оснивача култних крагујевачких „Погледа“; део групе оснивача Међународног бијенала уметности минијатуре у Горњем Милановцу. Добитник око 60 домаћих и међународних награда. Члан УЛУС-а, УЛУПУДС-а. Ова, по свему, необична монографија је проглашена за најбољу књигу у крагујевачком издаваштву за 2022. год.

 

 

 

Момир Кнежевић 

Аутор: Видан Папић

Едиција: монографије; обим 280 стр, формат 28*24, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 4000 дин.

Момир Кнежевић, врстан сликар, професор, члан УЛУС-а. Приредио је бројне самосталне изложбе у земљи и иностранству, био део неколико стотина колективних изложби. Добитник бројних награда. Први учитељ фреско-сликарства, и целоживотни инспиратор, био му је јеромонах Наум Андрић, с којим је радио у манастирима Пива, Острог, Гориоч... Ту открива надземаљску лепоту српске средњoвековне иконографије. Његове слике фресака очаравају ! Дивна књига.

 

 

 

 

Стара очева фотографија 

Аутор: Јован Глигоријевић

Едиција: Калем; обим 163 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду. Филмски, позоришни и телевизијски режисер. Писац прозе и поезије. Добитник више награда, у периоду од 1978. до 2012. год. Ово лепо дело је заправо наставак претходне две његове књиге „Блуз леве обале“ и „Блуз леве обале 2“, а све заједно су целина која живописно оцртава наш град током 20. века, чувајући од заборава светионик једног доба испуњеног смислом...

 

 

 

 

 

 

Ружа и чајни колутићи

Аутор: Владимир Р. Митровић

Едиција: Калем; обим 97 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Писац је за ово дело добио 2021. год прву награду у категорији прозе на књижевном конкурсу „Улазница“ у организацији зрењанинске градске Народне библиотеке. У овом колажу дирљивих прича, у којима се лепо очитава његов лични алтруистички печат, аутор болно описује данашњицу желећи да кренемо трагалачким путем не бисмо ли, кроз катарзу, пронашли праузор у себи као референтну тачку без које нисмо и не можемо бити Људи.

 

 

 

 

 

 

Разговори код инспектора и приче о ђаволу

Аутор: Слободан Ћировић

Едиција: Тестамент; обим 336 стр, формат 20*14, писмо ћирилица у меком издању; цена: 600 дин.

За 50 година стваралаштва, објављујући романе, драме, приповетке, документарну прозу, аутор нам је оставио богато литерално дело али и важну историјску грађу о времену тешке судбине српског народа. Западне силе, свеједно да ли у статусу пријатеља или непријатеља, током рата или после, без милости су газиле Србе свим начинима, па и нашим сопственим заблудама. Ово дело апелује: вратимо се својим коренима...

 

 

 

 

 

 

Приче за живце добрих људи

Аутор: Раша Папеш

Едиција: Туп-туп; обим 162 стр, формат 16*12, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Пишчева каријера заслужује велико поштовање. Надарен сатиричар и афористичар, објављиван у нашим и страним антологијама, на руском, италијанском, шпанском, мађарском, пољском, румунском, немачком, енглеском... Добитник Јежеве награде, Награде „Радоје Домановић“ чак 4 пута, Награде Радио Београда, Златне значке, итд, као и Златне кациге за несебичан рад и ширење културе. Објавио око 70 антологија, више књига, илустрација, рецензија.

 

 

 

 

 

Шумадијска чајанка

Аутор: Марко Миљковић

Едиција: Туп-туп; обим 110 стр, формат 16*12, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Аутор је дипломирао на Филолошко-уметничком факултету у  Београду, смер српски језик и књижевност. Добитник је Златне кациге за афоризам (2014), ВИБ-ове награде (Беогард 2020). Пише афоризме и кратке приче. Овде нам је приредио сјајну антологију афоризама 27 аутора. „Шта вреди што је нама свега доста кад је њима свега мало.“ „Људи, јесте ли икада видели да је у трци коњ подметнуо ногу коњу?“ „Жели мој крај јер ја знам његов почетак.“

 

 

 

 

 

Позни калем

Аутор: Братислав Милановић

Едиција: Златан гвозд; обим 332, формат 28*20 cm, ћирилично издање у трвдом повезу, цена: 600 дин.

Збирка прича настала као компилација из више пишчевих дела из периода од 1984. до 2014. год, уз мање исправке и прераде, на неки начин успева да очува дозу актуелности и данас. Аутор је добитник Књижевне награде „Исак Самоковлија“ 1983. године.  Приче покривају 30 бурних година новије историје Србије, што даје читаоцима добар аналитички стимуланс...

 

 

 

 

 

 

Златни гвозд

Аутор: Видосав Стевановић

Едиција: Златан гвозд; обим 430 стр, формат 20 x 16, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 600 дин.

Није лако сачинити рам овом списатељском портрету. Објавио преко 50 дела; романа, приповетки, драма, монодрама, радио драма, филмских сценарија; мноштво есеја, критика, неколкико сабраних дела, збирку песама... Превођен на 20 светских језика, уз награде „Иво Андрић“, „Исидора Секулић“, „Милан Ракић“... Део многих антологија. Текстови му излазили у Монду, Ел Паису, Либерасиону... Никад није одустао од почетне стваралачке премисе и личног печата.

Крагујевац између два светска рата

Аутор: Катарина Лековић и Вељко Лековић

Едиција: Град и траг; обим 206 стр, формат 24 x 16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутори су овом вредном монографијом испунили своју етичку мисију! Нема појединца ни народа који могу да стваралачки егзистирају без идентитетске везе са прецима као безвременим сабеседницима у метафизичком континуитету душе и духа. У овом времену бездушно лажних дигиталних чаролија, ово дело нас, попут доброг кормилара, води Крагујевцу у којем су скромни људи чврсто знали за благородни смисао...

 

 

 

 

 

 

Етиде оп.4

Аутор: Владимир Б. Перић

Едиција: Калем; обим 57 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је научни сарадник, докторирао је на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Члан је жирија за књижевну награду „Меша Селимовић“. Учесник бројних научних скупова. Објављивао је прозу, поезију, научне текстове у више часописа. У овом веома лепом делу писац нас вештом симболичком реториком води кроз археологију духовног смисла. Филозофски круг ове књиге се на крају обједињује у свом полазишту: у дечијој соби, где налази свој грамофон, свој искон...

 

 

 

 

 

 

Уземљени водотокови

Аутор: Милован Луковић

Едиција: Милошев венац; обим 165 стр, формат 24 x 16, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 600 .дин

Аутор заслужује највеће похвале за овај истраживачки подухват ! Дело се односи на хидрологију река и потока, међутим читаоце чека читав свет занимљивих података из прошлости Крагујевца и околине ! Ово је део циклуса књиге „Трагови као печат времена далеке прошлости Крагујевца“. Сликар, вајар, сакупљач историјске грађе и докумената. Велики хуманиста; дао прилог за обнову манастира Жича, саборној цркви Свете Богородице, за пале борце 1999., итд.

 

 

 

 

 

 

 

Приче које нису за лаку ноћ

Аутор: Илија Степановић

Едиција: Калем; обим 100 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је писац кратке прозе и поезије, објављиван у зборницима и књижевној периодици. Свестрани уметник. Од 2007. год на челу књижевног клуба „Абрашевић“. Превођен на неколико језика. Добитник „Тимочке лире 2001.“, као и других награда у земљи и иностранству. Као глумац награђиавн на бројним фестивалима аматерских позоришта. Припрема и реализује програме, представе и сценске приказе, као и теме из народне традиције за децу.

 

 

 

 

 

 

 

Пристаниште

Аутор: Марко Глишић

Едиција: Златни даси; обим 63 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, из 2021.

Аутор је дипломирао на Групи за српски језик и књижевност на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Писац је кратких прича и песама. Његови стихови миришу пријатном меланхолијом, преплетену с мало теолошке симболике, попут оријенталне мистике некадашњих доба...

 

 

 

 

 

 

 

Рифови

Аутор: Урош Папеш

Едиција: Златни даси; обим 74 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Аутор, рођен у Крагујевцу 1989. год, је дипломирани конзерватор и рестауратор Академије СПЦ у Београду. Уметничко поље му је комплексно и с јаким спиритуалним потписом. Бави се Кат ап техником, коју су својевремено користили Курт Кобејн и Дејвид Боуви за писање својих песама. Већ је имао самосталну изложбу Кат ап поезије. Бави се и песништвом и сликарством. Прву књигу песама „Рифови“ објавио је 2021. год., а кратке приче и афоризме презентује у нашим и страним часописима.

 

 

 

 

 

 

 

Под Беримом

Аутор: Крсто Милошевић

Едиција: Калем; обим 138 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор се показао у разним књижевним жанровима. Издао је сликовнице, песме за децу, приче, хумористично-сатиричну поезију за шта је више пута награђиван. Берим је планински врх Мокре Горе, лепотице Балкана како каже Јован Цвијић, са ког се пружа поглед на нашу српску вечну иманенцију, на немањићку куполу неба. Писац ради оно што му гени наређују, речју чува ту малу српску васиону посејану свестима о непролазној лепоти Лазаревог дела. И нама у њему.

 

 

 

 

 

 

 

Крагујевац на крилима голуба

Аутор: Далибор Портић

Едиција: Монографије; обим 73 стр, формат 24 x 16, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 600 дин.

Аутор је овим веома лепим делом успео да голуб високолетач, аутохтона раса из Крагујевца, буде призната у Европи, чиме је помогао да се умањи претња нестанка ове врсте. Пре 10 год било их је само 1000 у Србији, а данас 5000. И сам је узгајивач, са око 150 голубова. Уредник је листа АОС ИНФО, а пише за разне часописе и портале. Секретар је Националне асоцијације Србије АОС. „Добар човек је пријатељ свих живих бића“ ( М. Ганди )

 

 

 

 

 

 

 

Родослов Обреновића

Аутор: Предраг Јаковљевић Обреновић

Едиција: Милошев венац; формат 28 20 , ћирилица, трвд повез, цена: 3000 дин.

Пред нама је дело од посебне историографске вредности. Аутор, као потомак једне од грана Обреновића, заиста има разлога да буде поносан на своје дело у које је инвестирао велики труд али и личне емоције. Генеалогија ове династије је овим делом истражена детаљније него икада, доприносећи бољем разумевању тешких околности грандиозне борбе Срба за ослобођење.

 

 

 

 

 

 

 

Повратак у неуспелу будућност

Аутор: Миодраг Стојиловић

Едиција: Град и траг; обим 438 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 1000 дин.

Писац је новинар, публициста, ратни извештач, уредник у разним листовима попут ФАКК-а, Светлости, Дечијим искрама, а писао је и за НИН. Аутор је серијала „Крагујевац што негда беше“ на РТК. Ова књига представља избор његових објављених текстова и интервјуа, и то по тематским целинама, у којима као сведок и аналитичар даје живу хронику и слојевиту слику друштевних процеса у ових 50 год. Сјајна евалуација. И врло актуелна!

 

 

 

 

 

 

Тријумф смрти

Аутор: Петар Михајловић

Едиција: Јоаким; обим 314 стр, формат 20 x 16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 1000 дин.

Аутор је дипломирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. По његовим текстовима су реализоване бројне представе, радио-драме и кратки играни филмови. Радио је сценарио телевизијских серија и документарних филмова. Издао је збирку кратких прича, затим  роман, а пред нама су сада драме од којих му је „Радничка хроника“ донела награду Стеријиног позорја, а драма „Само не у Швајцарску“ награду „Слободан Селенић“.

 

 

 

 

Писма непознатој

Аутор: Александар Димитријевић Крња

Едиција: Град и траг; обим 179 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 1000 дин.

Аутор је студирао историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Карикатуре објављивао у Политици, ФАКК-у, Јежу, Темпу, Светлости, итд. Учествовао у више стотина колективних изложби у свету, и у десетак самосталних. Добитник разних признања код нас и ван земље. Дуго је био графички уредник „Светлости“, где од 1990. год пише текстове у рубрици „Писма непознатој“. Њему у част, постхумно, ти текстови су објављени у овој књизи.

 

 

 

 

 

 

Ан пасан

Аутор: Марија Пејин

Едиција: Јоаким; обим 98 стр, формат 20 x 16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Ауторка је студирала књижевност у Београду, потом дипломирала драматургију на Академији уметности у Новом Саду. Члан је Удружења драмских уметника Србије. Из њеног списатељског пера излазиле су драме, поезија, филмски сценарији, затим књижевне, филмске и позоришне критике и есеји, а била је и део филмских режија. Њена драма „Песник, апаш и профет“ је изведена на Стеријином позорју. Драма „Ан пасан“ говори о српским страхотама од 1941. ...

 

 

 

 

Владан Суботић

Аутор: Владан Суботић

Едиција: Монографије; обим 237 стр, формат 30 x 30, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 4000 дин.

Aутор је дипломирао на Академији ликовних уметности у Београду, а специјализацију завршио у Паризу на Академији лепих уметности код чувеног Пикасовог ученика проф Мишела Санжијеа. Био је члан Удружења ликовних уметника Србије. Почетком 80-тих је његово уметничко стваралаштво сврстано у Културно историјску баштину наше земље. Творац је новог правца у сликарству– поетикоарсизма. О њему су снимљене бројне ТВ емисије по свету, чак и филмови.

 

 

Кад пролази воз

Аутор: Драган Тодоровић

Едиција: Златни даси; обим 106 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Аутор је објавио више књига прича, песама, есеја, мемоара. Мултимедијални уметник, водитељ, продуцент. До 1995. Написао преко 2000 чланака у нашим великим листовима. Превођен на разне језике. Предаје креативно писање на Универзитету Кент у Кентерберију, и на Школи уметности и културе у Паризу. Добитник неколико престижних награда у Канади, као и на међународним конкурсима. Заступљен у књижевним антологијама кратке приче у Енглеској, Канади и Аустралији.

 

 

 

 

Бело на црно-50 година без речи

Аутор: Владимир Стевовић Белуга

Едиција: Монографије; обим 117 стр, формат 25 x 16, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 600 дин.

Аутор се карикатуром бави више од 50 година ! 70-их објављује по свим релевантним часописима, Јежу, Нину, Политици... Приредио велики број самосталних и групних изложби, код нас и у иностранству. Објавио је четири књиге карикатура. Оснивач је крагујевачког удружења карикатуриста. Добитник је многих награда и признања, чак и у другим земљама, попут Пољске, Румуније, Јужне Кореје. И данас црта традиционално. Сјајно дело.

Време криза

Грађење Крагујевца у периоду од 1990. до 2005. године

Аутор: Верољуб Трифуновић

Едиција: Грађење Крагујевца; обим 240 стр, формат 28 x 20, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 2000 дин.

Ова драгоцена монографија је трећи део циклуса „Грађење Крагујевца“, чиме је заокружио антологијску целину којом је овековечио прошлост свог града, оставивши будућим генерацијама вердно дело. Аутор је докторирао на Архитектонском факултету у Београду, једини Крагујевчанин којем је то пошло за руком у 20. веку. За животно дело добио награду „Емилијан Јоксимовић“ Удружења урбаниста Србије.

 

 

 

 

 

Жена у црвеном

Аутор: Емил Живадиновић

Едиција: Калем; обим 208 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је са само 25 год објавио своју прву књигу, започевши каријеру препознатљиво лепог стила писања. Део је зборника радова чланова књижевног клуба СКЦ, објављивао је приче и песме. Дуги низ година имао сопствени сајт књижевне критике. Ово дело читаоца не осваја арбитрарним тоном ни јаким бујицама, већ тихим мисаоним током... Темама, пријатном речитошћу и топлим дијалозима просто мами жељу за ендемичним мислима. Веома лепо написано!

 

 

 

 

 

 

Ненаручене приче

Аутор: Милета Мића Милорадовић

Едиција: Калем; обим 310 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је чувени карикатуриста, који је своје радове излагао у Москви, Паризу, Прагу, Токију, Њујорку, и у још преко 300 градова у Србији и свету. Цртао је за НИН, Јеж, Политику, Дугу, Борбу, итд. Добитник преко 130 награда. Пре 20 год је објавио прву збирку анегдота о познатим Крагујевчанима, а сада су му, на исти начин, тема две династије, уз прегршт сјајних прича и карикатура. Ретко добро штиво за забавну пустоловину!

 

 

 

 

 

 

Југовање

Аутор: Данијела Вулићевић

Едиција: Град и траг; обим 83 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Ауторка је дипломирани дефектолог, и као неко ко има посебан однос према деци одржала је за њихову љубав око 70 креативних радионица. Писац кратке прозе, песама, и романа за децу. Члан је Удружења књижевника Србије. У овим кратким причама на веома духовит начин нам прави од свакодневнице сценографију за мале авантуре у којима максимализује ведру страну свега. Врцаво и забавно нам дислоцира мисао из напетих шаблона у релаксирајућу хумореску!

 

 

 

 

 

Европеја

Аутор: Милош Симић

Едиција: Јоаким; обим 46 стр, формат 20 x 16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Аутор је доцент на катедри за информатику на Факултету техничких наука у Београду. Добитник више награда, од којих прву добија за кратку причу са само 22 године. Само дело је тек један од погледа на вишедеценијску друштвену тему звану Европска унија, као центрифуги деликатних заблуда и изневерених надања многих народа, не само Срба. Фундаментално инсолвентна, ЕУ нам никад није ни требала, осим у једном: да се отрезнимо, и вратимо свом језгру и прасмислу.

 

 

 

 

Керови

Аутор: Горан Гребовић

Едиција: Тестамент; обим 234 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је студирао на Филолошком факултету у Београду. Пише кратке приче. Ово му је први роман, и заслужује дубоки наклон за овај мисионарски рукопис у којем тражи мелодију безвремене речи откровења, сачуване у старозаветном ћилибару, да зазвони и пробуди оно дубоко архетипско у свима нама. Идући за својим брижним мислима, као какав мудри апологета, писац тежи томе да клатно нашег бића врати у равнотежу. Цитат на крају књиге је сјајан.

 

 

 

 

 

Рециклирани живот

Аутор: Зоран Петровић

Едиција: Златни даси; обим 122 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Аутор је био песник, прозаиста, драмски писац, есејиста, сценариста. Објавио је преко 20 књига. За роман „Камен близанац“ добио је 2011. год награду „Милош Црњански“. Радио је као уредник културе у „Светлости“, био је и колумниста у листу Блиц, објављивао текстове у Погледима. Директор Књажевско-српског театра у Крагујевцу. Писао је текстове за Смак. У овом делу налазимо бројне пријатне ноте пишчеве етичке отмености и поимања алхемије живота...

 

 

 

 

 

 

Новинар у сукњи

Аутор: Ивана Ретас

Едиција: Тестамент; обим 132 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Ауторка је позната новинарка, добитник бројних домаћих и међународних професионалних и уметничких признања, међу којима је и награда Независног удружења новинара Србије за истраживачко новинарство. Објавила 12 књига. Ово прозно остварење је заправо аутобиографски роман. Изражено атипична, храбар творац свог кодекса етике и живота. „Мач правде нема корица", то је Ивана. Бистри потоци жуборе између њених пасуса. Сирано де Бержерак журналистике.

 

 

 

 

 

Музичка историја Крагујевца

Аутор: др Мила Медиговић Стефановић

Едиција: Милошев венац; обим 320 стр, формат 28 x 20, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 2500 дин.

Ауторка је докторирала на Филолошком факултету у Беогарду. Била је сарадник Центра за научна истраживања САНУ на тему Културни и књижевни живот Крагујевца. Координирала пројекат Завичајна библиографија Крагујевца. Свестрана интелектуалка. Издала је бројне монографије, научна радове, прозу, књигу есеја и приказа; одржала многе изложбе. Ово импозантно дело доноси право обиље вредних података...

 

 

 

 

 

1999

Аутор: Зоран Петровић и Небојша Раус

Едиција: Монографије; обим 248 стр, формат 30 x 24, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 2000 дин.

Aутори овог феноменалног дела су врсни фотографи, добитници бројних признања, који су своје умеће деценијама доказивали у великим листовима. Било би лепо кад би ову сјајну књигу, као вечни подсетник, имала свака кућа. Садржи бројне ексклузивне фотографије из трагичне 1999. год., које буде успомене и дубоке емоције. „Заборав је нови злочин“. Овим вредним сведочанством се гаји култура сећања, као важан елеменат дубоке етике једног друштва.

 

 

 

 

Естетика воде

Аутор: Зоран Драгољевић Жорж

Едиција: Монографије; обим 191 стр, формат 30 x 24, писмо ћирилица у тврдом издању, цена: 2000 дин.

Aутор је члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Већ 45 година је део изложби код нас и у свету, а посебно је вредна пажње ауторска изложба фотографија „Стећци и њихова орнаментика“ у склопу пројекта уписа стећака на листу светске културне баштине 1986. год. Ова лепа фотомонографија је омаж води као извору живота. Наука сада доказује да је вода чудесна материја с несхватљивим фондом информација у себи...

 

 

 

 

Херменеутичка огледала

Аутор: Ивана З. Танасијевић

Едиција: Дух речи; обим 155 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Ауторка је дипломирала на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, на Катедри за српски језик и књижевност. Посебно се бави спрском књижевношћу модернизма и постмодернизма, и савременим књижевним теоријама. Објављује есеје, студије, књижевну критику, рецензије. Oва књига студија је једно право мало филозофско ходочашће за полемичарске сладокусце! Брижљива анализа наших великих мислилаца буди у читаоцу мисли вишег реда...

 

 

 

 

 

Поетички тетраптих

Аутор: Александар Б. Лаковић

Едиција: Златни гвозд; обим 278 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Из бриљантног ауторовог пера је произашло толико тога: 12 збирки песама, роман, путопис, 11 књига есеја, 4 књиге књижевних критика, фељтони, монографија Хиландар и Света Гора. Приредио је зборнике о стваралаштву Петра Петровића Његоша, Бранка Миљковића, затим антологију песама Хиландарје- поетско ходочашће Хиландару. Преведен на неколико језика. Добитник неколико награда, попут награде „Јован Скерлић“, „Кондир Косовке девојке“...

 

 

 

 

 

Наше домаће ствари

Аутор: Мирко Демић

Едиција: Јоаким; обим 229 стр, формат 20 x 16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Пишчево литерално наслеђе даје прегршт разлога за велико поштовање. Са тек 26 год објавио прву књигу прозе, да би уследила ниска драгуља овековечених наградама „Меша Селимовић“, „Дејан Медаковић“, „Мирослав Дерета“,Андрићева награда. Есејиста, публициста, приредио књиге више писаца. Превођен на енглески, немачки, пољски ... Члан Српског књижевног клуба. У овом делу имамо више драма, од којих су „Победници“ добили награду „Бранислав Нушић“.

 

 

 

 

 

Приче из Дома Црног Ђорђа

Аутор: Слободан Ћировић

Едиција: Тестамент; обим 442 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 1000 дин.

Писац овог веома занимљивог и надахнутог дела је своје књижевно стваралаштво посветио епопеји свог народа, и његовој најчешће тешкој улози у историји која није поштедела ниједан дом, ниједну судбину. Аутор је објавио пет романа, збирку приповетки, три књиге документарне прозе, неколико драмских текстова, итд. Добитник више награда. На самом крају, мастилом исписује драму свог предсказања. Ко је заиста у Звонаревом лику?

 

 

 

 

 

 

Свету око ногу

Аутор: Рајица Марковић

Едиција: Златни даси; обим 142 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је био песник, сарадник и колумниста у „Крагујевачким новинама“ у којима је у једној рубрици објављивао своја размишљања, есеје, прозу и стихове. Објавио 11 збирки песама. Добио две награде, мада су му оне друге биле много важније... Бунтовник свога доба. Неустрашив, непоткупљив, непоколебљив. Спојио у себи песништво и боголику мисао. У младости бујне нарави, да би потом у питомости открио дар. Оставио стихове да нам их рецитује из даљине...

 

 

 

 

 

 

Азбука и урнебес

Аутор: Марко Миљковић

Едиција: Калем; обим 142 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор Марко Миљковић, обим 119 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена 400 рсд.

Аутор је завршио српски језик и књижевност на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Добитник је више награда за афоризме и сатиру, попут реномиране ВИБ-ове награде 2020. ( први Крагујевчанин коме је то пошло за руком ), Златну кацигу, итд. Пише кратке приче и афоризме. Ово веома необично и захтевно дело одушевиће читаоце духовитом игром речи. Несвакидашње умеће спајања доброг хумора, бистроумне домишљатости и ведрих пируета мисли...

 

 

 

 

Место у школи

Аутор: Јасминка Илић

Едиција: Вилин коњиц; обим 53 стр, формат 20 x 20, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Ауторка је писац и дечије и љубавне поезије. Њена посвећеност дечијем духу је препуна оне благе невиности која их води у слатко кикотање а нас у вечно зелени врт детињства и њене искричаве чаролије. Читајући њене стихове, пуних забавних рима и врцавих игара речи, као да се несвесно препустамо мелодији слова. Јасминкина поезија има васпитну улогу и етичку димензију, тако својствену српском песништву још од Змаја, Десанке, и других.

 

 

 

Велике приче малих створења

Аутор: Никола Петковић

Едиција: Вилин коњиц; обим 106 стр, формат 20 x 20, писмо ћирилица у меком издању, цена: 400 дин.

Збирка прича за децу која, занимљивим одабиром тема и ликова, вешто симулира дечијем уму реалан свет на начин њима разумљив. Овим малим психолошким пустоловинама писац буди пажњу дечијих мисли да би их полако водио кроз пејзаже сопствених маштарија и представа, дајући им да сами осете едукативну ноту дату између редова. Тиме их полако уводи у ново доба одрастања, са фењером у руци на путу ка некој звезди водиљи...

 

Календар апокалипсе

Аутор: Никола Теофиловић

Едиција: Златни даси; обим 52 стр, формат 20 x 12, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Аутор је објављивао приповетке, драме, роман, поезију. Члан је Удружења драмских писаца Србије, и члан је Српског књижевног друштва. У овој збирци песама налазимо дивну мисао сјајног Имануела Канта: „Прелепо је... оно што нам се допада без икаквог интереса.“ Кроз стихове провејавају елегичне мисли, између ефемерности, тихог фатализма и тежње за сродним облицима благодарним ... Да ли нам свима треба то тајанствено слово?

 

 

 

 

 

 

 

 

Кад Атлас слегне раменима

Аутор: Владимир Стефановић

Едиција: Туп туп; обим 52 стр, формат 16 x 12, писмо ћирилица у меком издању, цена: 200 дин.

Аутор је дипломирао на Филозофском факулету у Београду. Објавио афоризме у књижевној периодици и часописима. Још један у низу одличних крагујевачких афористичара, с истанчаним сензибилитетом за овај увек популаран књижевни жанр који никад не губи на актуелности ! „Она животна: „Ко високо лети, ниско пада!“, у политици има нешто другачији облик: „Ко ниско падне, високо одлети!“ Дело је упечатљив колаж оштроумности...

 

 

 

 

 

Невеште оловке

Аутор: Раде Кецојевић

Едиција: Вилин коњиц; обим 63 стр, формат 20 x 20, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Аутор је познати хумориста, сатиричар и афористичар, но ево његове прве књиге у којој се огледа као дечији песник, и то је урадио за сваку похвалу ! Члан је Удружења писаца Крагујевца. Тачно је 50 година од његове прве књиге, али и даље му не мањка авантуризма у перу ни аналитичког трагалаштва, све то у једном духу лепог алтруизма. „Да постанемо пример својој деци, да покажемо како се постаје човек и како се ствара свет...“

 

 

Брк у брк

Аутор: Раденко Бјелановић

Едиција: Златни даси; обим 220 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је професор руског језика и књижевности. Објавио је и приредио доста књига, добитник награде „Војислав Брковић“. Преводи са руског и на руски. Као песник је превођен на више језика. Заступљен у антологијама и зборницима. Пише књижевну критику. Члан Удружења књижевника Србије. Ова упечатљива збирка песама, кристалисана на старинским умотворинама, нам на неки начин даје кључеве доба мелодичних стихоклепаца и филозофске вишеслојности речи.

 

 

 

 

 

Драме

Аутор: Владимир Ђорђевић

Едиција: Јоаким; обим 118 стр, формат 20 x 16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Драмски писац, књижевник, песник, есејиста, сценариста, позоришни и ТВ глумац, режисер, водитељ... Члан је Удружења драмских писаца Србије. Објавио преко 40 драма, 10 књига. Око 30 глумачких остварења, 9 сценарија. Аутор је званичне лектире веронауке за ученике основних школа у Србији. Добитник бројних награда и признања, а посебно истиче Медаљу Краља Петра l за допринос очувању српске кулруре, традиције и уметности. Прворазредни бард културне баштине Крагујевца !

 

 

 

 

Ђурђевданско састајање

Приредио Раденко Бјелановић

Едиција: Остале књиге; обим 263 стр, формат 24 x 16, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Приређивач нам је направио опсежан зборник радова учесника Других ђурђевданских књижевних сусрета у оквиру Сајма књига и графике, одржаних маја 2018. год у Крагујевцу. Професор је руског језика и књижевности, прозаиста, књижевни критичар, као песник је превођен на више језика. Члан је Удружења књижевника Србије, и председник Удружења писаца Крагујевца. Интелектуалац старог етичког кова и изворног шарма, са сјајном археологијом језика.

 

 

 

 

 

 

Чудом се чуди извор чист

Аутор: Радован Вучић Саковић

Едиција: Калем; обим 213 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је објавио неколико монографија, и ову збирку приповедака. Награђен пар пута. Овде нам доноси приче из различитих епоха, почев од 19. века и живота у пограничном пределу између кнежевине Србије и Отоманског царства, па преко тешких ратних времена прве половине 20. века, све до данашњице. Кроз реалистичан приказ сродности људских судбина писац нас води кроз наталожене пределе много ширих значења и значаја...

 

 

 

 

 

Време заблуда

Аутор: Видосав Л. Марковић

Едиција: Град и траг; обим 272 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор нам је оставио овај рукопис у виду аутентичног сећања на Други светски рат у којем је био учесник у обема српским војскама. Са само 20 година постао је део једног од најстрашнијих догађаја у историји човечанстава, у којем је српски народ доживео голготу неописивих размера. Нека нам његово сведочанство буде још један разлог за вечно поштовање свим Србима пострадалим за божју правду, свој род и завичај. Вечни пламен свим Јасеновцима.

 

 

 

 

 

Кад камен полети

Аутор: Дамир Недић

Едиција: Златни даси; обим 53 стр, формат 20 x 12, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Аутор је издао више збирки песама, а пише и приче. Превођен на шпански, пољски и италијански. Добитник десетак награда. На првим „Ђурђевданским песничким сусретима“ 2016., у склопу обележавања Дана града Крагујевца, добио диплому „Ђурђевдански венац“ за најбољу песму. У академском позоришту СКЦ  је режирао представу „Људи из струке“. Један је од оснивача фестивала поезије „Крагујевац open poetry“. Стихови му одишу тихим алтруизмом...

 

 

 

 

 

 

 

Повратак

Аутор: Братислав Милановић

Едиција: Тестамент; обим 202 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Плодотворни утор је објавио пет књига песама, пет књига прича, пет романа, две монографије; пише и драме. Превођен на француски, пољски, мађарски, словачки и енглески. Заступљен у више антологија и зборника. Бавио се журналистиком. Добитник награде „Исак Самоковлија“ и „Ђурђевданске награде града Крагујевца“. „Повратак“ је трећи део изванредног циклуса-петокњижја коју чине романи „Крв и млеко“, „Незавршен портрет“, „Постхумна изложба“ и „Прах“.

 

 

 

 

 

Сећања једног авијатичара

Аутор: Чедомир Милићевић

Едиција: Град и траг; обим 66 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, 400 дин.

За ово значајну и лепу аутобиографију захвалност дугујемо приређивачима Катарини и Вељку Лековићу који нису жалили труда да сачувају од заборава Чедомирово херојство, и свих његових сабораца, који су 1941. год бранили српско небо од далеко надмоћнијег непријатеља, лишеног витештва и елементарне милости. Наш јунак је прави прототип српске војничке части, храбар и пркосан у поразу и патњи, дарежњив и племенит у победи. Вечно ти хвала.

 

 

 

 

 

 

Гадан деда растем

Аутор: Милан Косовац

Едиција: Калем; обим 95 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Ауторов литерални првенац, у којем нам доноси широку лепезу драгоцених прича и тема, личних, породичних, националних, инсистирајући на финијој перцепцији стварности и, сходно томе, бољој акустици наше свести. Осврти на друштвена питања му одишу лепим родољубљем у којем шуми разумна жеља за одбацивањем ове духовне стерилности и разорне анархије и повратком тексту отмене свемудрости који сви, у наследству, као тврдо тло, носимо негде у себи.

 

 

 

 

 

 

Пацов

Аутор: Владимир Јагличић

Едиција: Тестамент; обим 334 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 600 дин.

Аутор је објавио 23 књиге песама, 5 романа, саставио 3 антологије, око 300 кратких прича, превео са руског преко 60 дела ( Мајаковски, Љермонтов, Буњин, Блок...), као и нека са француског, енглеског и немачког језика. Песме су му превођене на руски, пољски, јерменски, француски, енглески, итд. Лауреат бројних великих награда; „Свети Сава“, „Милош Црњански“, „Бранко Миљковић“, „Златно перо Русије“, „Жичка хрисовуља“,... Легенда крагујевачког пера.

 

 

 

 

 

 

Песме и поеме

Аутор: Никола Живановић

Едиција: Златни даси; обим 111 стр, формат 20 x 14, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Даровити аутор је објавио неколико књига песама, есеја, критичких текстова и превода светских песника. Песме су му превођене на пољски, немачки, итд. Заступљен у више антологија. Добитник више признања, посебно се истиче награда „Бранко Миљковић“. Ова збирка показује сав раскош његовог поетског путешествија од када је, као млад таленат, закорачио у захтевну арену српског песништва. И успео је да је оплемени сопственим стилом!

 

 

 

 

 

 

Зидине

Аутор: Весна В.Максимовић

Едиција: Златни даси; обим 60 стр, формат 20 x 12, писмо ћирилица у меком издању, цена: 300 дин.

Ауторка је своју поезију објављивала у нашим и страним штампаним издањима. Издала је пет збирки песама. Превођена је на кинески, шпански, енглески, корејски и италијански језик. Члан је Удружења ликовних уметника Крагујевца, и члан Књижевне радионице СКЦ. Бави се осликавањем свиле на један ретко инвентиван начин, и још неким видовима духовно-естетских израза. Учесник бројних уметничких колонија и изложби слика. Несвакидашња уметничка симбиоза.

Со земље

Аутор: Родољуб Степановић

 обим 311 стр, формат 20 x 12, писмо ћирилица у меком издању, из 2008.

Главни лик овог дела је српски домаћин, који својим типолошким особинама портретише колективну судбину нашег народа једног доба када смо били суочени са темељним разарањем фундамената вишемиленијумског српског идентитета. У тој епској борби у којој наш виспрени сељак игра симултанку са антисрпским политичким системом, он успева да очува примарну нуклеотиду националног бића за нека боља времена када ће васкрснути ванвременска мисао немањићка.

 

 

 

 

 

 

 

Видосав Стевановић - сабрана дела

Аутор: Видосав Стевановић

формат 21 x 15, писмо латиница у трвдом издању, из 2007.

Дела: 1. Странац који с вама борави, 2. Сасвим ужаснут тим монструмом ноћним, 3. Иста ствар, Абел и Лиза, Искра, 4. Снег и пси, 5. Народ чека земљотрес и друге драме. Пишчев изузетан књижевни опус је овековечен Андрићевом наградом, НИН-овом наградом, наградом „Милан Ракић“, наградом „Исидора Секулић“. Преведен на многе језике. Приповедач, романсијер, сценариста, песник, писац драма, есеја... Објавио више од 30 дела. Писао за Ле Монд, Ел Паис, Либерасион...

 

 

 

 

 

Сабрана дела Радоја Домановића

обим 481 стр, формат 24 x 16, писмо ћирилица у меком издању, из 2009.

Радојев деда Милић је пореклом из села Домановићи у Херцеговини, између Требиња и Невесиња. Дошавши у околину Крагујевца радио је код Симеона Цукића, рођака Павла Цукића, великог Карађорђевог војводе. Син Милош му се школује на богословији, постаје учитељ, жени Персиду, ћерку Симеона Цукића. Ускоро добијају сина Радоја, у Овсишту 1873. год. Завршава Гимназију у Крагујевцу, потом Филозофски факултет у Београду.

 

 

 

 

 

 

 

Стоматолошка геронтопротетика

Аутори Љиљана Тихачек-Шојић, Ивица Станчић

обим 219 стр, формат 26 x 20, писмо ћирилица у трвдом издању, из 2009.

Др Љиљана Тихачек-Шојић је редовни професор на Стоматолошком факултету у Београду. Добитник бројних значајних признања, код нас и ван земље. Др Ивица Станчић је редовни професор на истом факултету, такође му је каријера пуна важних признања за допринос науци. Оба аутора су носиоци Златне медаље са ликом Николе Тесле, Златне плакете Тесла-Пупин, Годишња награда Привредне коморе Београда за најбољи проналазак, итд.

 

 

 

 

 

Портрет уметника у старости

Аутор Иван Ивановић

обим 304 стр, формат 20 x 12, писмо ћирилица у меком издању, из 2007.

Аутор је завршио светску књижевност на Филолошком факултету у Београду. Као дете преживео Други светски рат. Књиге му је забрањивао режим диктатора Јосипа Броза, чак му је суђено због дела „Црвени краљ“ (1972). Током процеса подржали су га неки велики писци, Борислав Пекић, Драгослав Михаиловић, Бранко Ћопић... Објавио десетине романа, драма, збирки новела, политичке списе, и збирку песама. Писац великог моралног интегритета.

 

 

 

 

 

 

 

Арташастра

Приредио Срђан Станић

обим 720 стр, формат 20 x 13, писмо ћирилица у трвдом издању, из 2009.

Класично дело старе индијске књижевности и политичке мисли, настало у 4. веку ПНЕ. Реч арташастра значи науку о владању, стратегији, уређењу државе, економији, о принципима управљања државом. Индија, једна од највећих и најстаријих цивилизација, фасцинатна мешавина народа, мистичних религија, азијских светова, људских епоха. Писац овог дела је Каутиља, сурови државник, творац великог царства, али и мудрац, испосник. Макијавели га је само преписао...