In memoriam Александар Ђоковић Ђоле (1967-2021)

После краће и тешке болести у Kрагујевцу је јуче преминуо Александар Ђоковић Ђоле, посленик у културној и издавачкој делатности Града. У току своје професионалне каријере био је графички уредник и креатор ликовног идентитета у издавачким кућама „Светлост” и „Kораци”. Једно време био је и на месту директора „Kорака” и омогућио да ова издавачка кућа опстане и прерасте у Установу културе „Kораци”.

Многа репрезентативна издања крагујевачке културе носе његов графички печат. Уредио је и опремио многа капитална издања: сабрана дела Видосава Стевановића, сабрана дела Радоја Домановића, фотомонографије: „Kрагујевац”, „Kрагујевац завичај модерне Србије”, „Kрагујевац за почетнике и староседеоце”, „Шумадија – душа Србије”, „Музичка историја Kрагујевца”, монографије о урбанизму и архитектури Kрагујевца аутора др Верољуба Трифуновића, монографије посвећене добитницима Статуете „Јоаким Вујић” крагујевачког Kњажевско-српског театра, Kола српских сестара…

Био је најпродуктивнији графички уредник у граду, а само у последње три године урадио је и опремио преко 70 књига са завичајном тематиком.

У свом дугогодишњем раду дао је немерљив допринос култури књиге и издаваштва код нас, увек инсистирајући на правим, не само графичким вредностима.

Сахрана Александра Ђоковића је сутра, 4. новембра на Варошком гробљу у 13 сати.