Најновија издања „Корака“ на полицама књижаре

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Драги наши читаоци, наша издавачка делатност наставља да доноси нове наслове и узбудљиве сторије из пера крагујевачких писаца. Детаљније информације o свакој књизи, и о ауторима, имате на нашем сајту ustanovakoracikg.rs .
У књижари „Корака“ у улици Саве Ковачевића бр 2 можете да погледате и купите дела из наше најновије едиције:
• Левачки звуци
Аутор Слободан М. Савић, обим 364 стр. , формат 25×16, писмо ћирилица у тврдом издању, из 2024.
Аутор је овим сјајним делом сачувао од заборава део културне баштине Левча, пре свега музику, а кроз етномузикологију и ехо давних времена српске цивилизације. Добитник је Ордена са сребрним мачевима, специјалног признања које се додељује цивилном лицу у војсци, као и Октобарске награде Рековца. Бави се сликарством, неке од слика су део сталних поставки у галеријама. Објавио три збирке песама.
• Tрагови прве воденице у центру Крагујевца
Аутор Милован Луковић, обим 194 стр. , формат 25×16, писмо ћирилица у тврдом издању, из 2024.
Ово лепо дело је део циклуса књиге „Трагови као печат времена далеке прошлости Крагујевца“, у којем нам даје заборављене податке из хидрологије нашег града. Аутор је сакупљач историјске грађе и докумената, вајар, сликар, и велики хуманиста. Давалац је прилога за обнову манастира Жича, и саборне цркве Свете Богородице. Помагао пале борце из рата 1999. год.
• Камена ватра
Аутор Милош Симић, обим 105 стр. , формат 20×14, писмо ћирилица у меком издању, из 2024.
Аутор је доцент на катедри за информатику на Факултету техничких наука у Београду. Добитник је више награда, од којих прву добија за кратку причу са само 22 године. Добитник је прве награде друштва Троречје 2015. год за најлепшу љубавну причу, као и прве награде за кратку сатиричну причу на Нушићијади 2019. год. Заступљен у књижевној периодици и у антологијама. Свестран у умећу пера.
• Чергарска алхемија
Аутор Иван Ранковић, обим 63 стр. , формат 20×14, писмо ћирилица у меком издању, из 2024.
Као веома млад поета основао је песничку групу „Маргиналисти“, почетком 80-тих. Песме објављивао у многим значајним часописима тога времена, у Књижевној ревији, Књижевној речи, итд. Поделивши горку судбину свог народа избећи ће из Приштине 1999. год пред крволочним хордама, и завичајно гнездо донети у Крагујевац, заједно са даром за писање. Напустио нас је пре 5 година. Остали су стихови.
• Црним концем
Аутор Јовица Јанковић, обим 183 стр. , формат 20×14, писмо ћирилица у меком издању, из 2024.
Аутор је завршио руски језик и књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Са само 21 годином објављује прву збирку песама, а потом још неколико. Добитник је награде Фестивала поезије младих у Врбасу 1994. год. Професор руског језика, водио је Књижевни клуб СКЦ, преводио са руског, приредио антологију песама за децу 2006. год. Пуно је учинио на плану зближавања са руском културом.
• Забат – острво
Аутор Никола Петковић, обим 76 стр. , формат 20×14, писмо ћирилица у меком издању, из 2024.
Млади писац је већ побрао симпатије својом књигом за децу „Велике приче малих створења“, такође у нашем издању за 2020. год, а сада имамо пред читалаштвом његово дело из области путописне прозаистике које плени авантуризмом и мисаоном енигматиком. Дела су му објављивана у више књижевних часописа, а бави се и превођењем.